Gratis bezorging in Amsterdam vanaf 75 euro

Gratis verzending vanaf 100 euro

Wijn en kunst

Auteur
Eva de Clercq
Gepubliceerd op
April 2024
Wijn en kunst

Om wijn een vorm van kunst te kunnen noemen zouden wij eerst moeten vaststellen wat kunst precies is. Deze blog zal daar dan ook niet over gaan, want dan zouden we niet een blog maar een filosofisch proefwerk moeten schrijven. We zouden kunnen zeggen dat kunst altijd door een mens wordt gemaakt, een weerspiegeling van de tijd en plek geeft waarin het is gemaakt, en door middel van een zintuiglijke prikkeling wordt overgedragen. Muziek voor het gehoor, beeldende kunsten voor het gezichtsvermogen, het gebruik van verschillende materialen voor het tast; zou wijn dan een kunstvorm zijn voor het reuk en smaakvermogen ?

Dat wijn tot de verbeelding spreekt, is duidelijk terug te zien in het boek van kunstenaar Dali, The Wines of Gala. Een excentriek kunstboek waarin de surrealistische meester zijn passie voor ‘’het geschenk van de goden deelt’’. Het boek onderzoekt de vele mythen over de druif, in teksten en sensuele, ontwrichtende werken van de kunstenaar, altijd trouw aan zijn stelregel: “Een echte kenner drinkt geen wijn, maar proeft van zijn geheimen.”

Erik van de Lustgraaf

Een andere manier waarin wijn en kunst samenkomen is op het etiket van de fles. Wij horen vaak in de winkel dat men zich hierdoor laat verleiden in het maken van een keus. Dat is begrijpelijk, want er worden samenwerkingen aangegaan tussen wijnmakers en kunstenaars om de flessen van de mooiste etiketten te voorzien. Symbolische verwijzingen in combinatie met de associaties die de smaak van een wijn aan visuele kleur en vorm geven, zullen vaak aan de basis van het ontwerp van een etiket zitten. Er valt dus ook veel informatie uit de vormgeving van een etiket te halen, mits de juiste interpretatie wordt toegekend. Producent Marcel Deiss is hier veel mee bezig, de afbeeldingen op de etiketten om een idee te krijgen van zijn wijnmaak filosofie!

Over het verband tussen wijn en kunst zijn talloze invalshoeken te bedenken. Ik hoop dat deze blog stof biedt om hier verder over na te denken, wellicht onder het genot van een mooie fles wijn!

Over deze Blog

Dit is een blog van Cave de l'Est. Vind je het leuk om content over wijn en terroir ook op je eigen website te delen? Neem contact met ons op voor een samenwerking! Lees alle andere blogs!Ben je 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat onze producten alleen bij meerderjarige terecht komen. Ben je 18 jaar of ouder?