Gratis bezorging in Amsterdam vanaf 75 euro

Gratis verzending vanaf 100 euro

Wat is wijn waard?

Auteur
Erik van de Lustgraaf
Gepubliceerd op
January 2024
Wat is wijn waard?

Pratend over wijn, met name wanneer het over een specifieke fles gaat, wordt regelmatig de vraag gesteld: “is deze wijn zijn geld waard?” Een volledig terechte vraag natuurlijk, maar zonder een mogelijk antwoord. Dit antwoord hangt van oneindig veel factoren af, niet in de laatste plaats iemands persoonlijke perceptie. Het antwoord ‘Wat de gek ervoor geeft’ is onbevredigend en verre van overtuigend, die gek wil niemand zijn natuurlijk.Uitgaande van deze onmogelijkheid heb ik voor mijzelf een meer eufemistische benadering ontwikkeld.

Deze benadering gaat ervan uit dat de prijs van wijn in zeer grote mate vast ligt. Zeker in mijn winkel zijn alle wijnen ‘eerlijk’ geprijsd, wat betekent dat ze elders niet veel goedkoper te krijgen zijn. Mocht dit onverhoopt wel het geval zijn, dan is hier altijd een logische verklaring voor te geven.Wanneer de prijs van een specifieke wijn een gegeven is, hoef je jezelf nog maar twee vragen te stellen: ‘Heb ik het geld ter waarde van de fles wijn beschikbaar?’ en ‘Heb ik dat geld ook ervoor over om (eventueel gedeeld met anderen) de ervaring van het drinken van die fles mogelijk te maken’? Wanneer ik beide vragen met ‘Ja!’ kan beantwoorden, beslis ik deze op dat moment of later in de toekomst te kopen en te drinken.

Erik van de Lustgraaf

Op die manier relateer je de waarde van een fles wijn meer aan je eigen perceptie en aan de ervaring van het drinken van de fles, minder aan de intrinsieke waarde van deze zelfde fles wijn. Een artikel van een Nederlandse professor aan de Universiteit van Bordeaux zal mij wat dat betreft altijd bij blijven. Hij berekende de intrinsieke waarde van een fles wijn op basis van de gemiddelde prijs van een wijngaard voor kwaliteitswijn op de wereld, de prijs van de productie, de prijs van de grondstoffen en alle kosten van de keten tot de consument.

Zijn conclusie was (meer dan een decennium geleden) dat iedere fles van onder de 20 euro voor verbetering vatbaar was, maar dat iedere fles wijn boven de 20 euro onnodig hoog geprijsd was.Deze chargerende stelling was voor mij heel verhelderend: op een bepaald prijsniveau kan een wijn zich geen excuses meer veroorloven, alles staat een wijnmaker tot zijn of haar beschikking hier iets bijzonders van te maken. Boven dat prijsniveau betaal je voor de naam en faam van een gebied of de wijnmaker, of voor de schaarste van een bepaalde wijn. De vraag of deze meerprijs voor een specifieke wijn terecht is kan iedereen nu voor zichzelf beantwoorden door de bovenstaande twee vragen te stellen!​

Over deze Blog

Dit is een blog van Cave de l'Est. Vind je het leuk om content over wijn en terroir ook op je eigen website te delen? Neem contact met ons op voor een samenwerking!

Lees alle andere blogs!Ben je 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat onze producten alleen bij meerderjarige terecht komen. Ben je 18 jaar of ouder?