Gratis bezorging in Amsterdam vanaf 75 euro

Gratis verzending vanaf 100 euro

Wat doet een wijnmaker eigenlijk in de wintermaanden?

Auteur
Erik van de Lustgraaf
Gepubliceerd op
January 2024
Wat doet een wijnmaker eigenlijk in de wintermaanden?

Na de oogst aan het einde van zomer verkleuren de bladeren en vallen uiteindelijk af. Alleen het hout blijft over en de druivenstok gaat in slaapstand. Ondergronds groeien de wortels wel degelijk door en nemen voedingsstoffen op die later in het seizoen hard nodig zijn. Hoe ziet het leven van een wijnboer er in deze tijd van het jaar uit?

Snoeien: bij de wintersnoei knipt de wijnboer de takken van de wijnstok terug tot het aantal knoppen dat hij/zij wenst. De keuzes die op dit moment worden gemaakt hebben invloed op de groeikracht en opbrengst van het komende seizoen.

Erik van de Lustgraaf

Werk in de kelder: in de meeste gevallen zal de vergisting afgelopen zijn. Op dit moment zal de wijn van de droesem moeten worden gescheiden en worden overgebracht op het vat waar de wijn op rust voor botteling. Wijnen die rijpen op eikenhouten vaten zullen van tijd tot tijd worden bijgevuld om oxidatie te voorkomen. Ook kan de wijnmaker deze periode gebruiken om verschillende bestanddelen van een wijn te blenden tot een eindresultaat.

Commerciële bezigheden: zeker het einde van de winter zal door veel wijnmakers worden gebruikt om te reizen naar klanten en beurzen te bezoeken.

Over deze Blog

Dit is een blog van Cave de l'Est. Vind je het leuk om content over wijn en terroir ook op je eigen website te delen? Neem contact met ons op voor een samenwerking!

Lees alle andere blogs!Ben je 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat onze producten alleen bij meerderjarige terecht komen. Ben je 18 jaar of ouder?