Gratis bezorging in Amsterdam vanaf 75 euro

Gratis verzending vanaf 100 euro

Oostenrijk: kwaliteitsimpuls door schandaal

Auteur
Erik van de Lustgraaf
Gepubliceerd op
January 2024
Oostenrijk: kwaliteitsimpuls door schandaal

Oostenrijkse Grüner Veltliner is populair onder Nederlandse wijnliefhebbers en de Oostenrijkse vlag bovenop een schroefdop of capsule staat voor veel mensen garant voor kwaliteit. Nog geen 30 jaar geleden stond Oostenrijkse wijn echter in een veel slechter daglicht. Hoe kan deze perceptie in zo een korte tijd zijn omgeslagen?


Oostenrijk heeft een lange wijnhistorie die teruggaat tot de Romeinen met een weelderige industrie die bijna 2 millennia aanhield. De druifluis en twee wereldoorlogen verwoestten in de twintigste eeuw deze cultuur die in de tweede helft van dezelfde eeuw zorgvuldig werd gerestaureerd. Het land stond in die tijd mede bekend om bijzondere dessertwijnen uit het gebied Neusiedlersee in Burgenland. De druiven aan dit meer worden onder invloed van plaatselijke mist aangetast door ‘nobele rot’, een voorwaarde voor de zeer complexe stijl die hier wordt nagestreefd.

Erik van de Lustgraaf

Enkele producenten in Burgenland wilden in de jaren ’80 graag profiteren van de populariteit van deze stijl, zonder alle moeite en risico van de nobele rot te hoeven nastreven. Het bleek dat het toevoegen van een klein beetje Di-ethyleenglycol een vergelijkbaar effect op de wijn had. Dezelfde stof wordt gebruikt in koelvloeistof en is giftig wanneer je er teveel van binnen krijgt. Het schandaal ontstond toen het gesjoemel ontdekt werd en ondanks dat er geen vergiftigingen zijn gerapporteerd raakte de reputatie van alle Oostenrijkse wijn verpletterd. 


Deze situatie was op zijn zachtst gezegd sneu voor de onschuldige Oostenrijkse wijnboeren in het hele land, de fraude betrof alleen enkele producenten van een bepaalde soort dessertwijn in een specifiek gedeelte van het land. Toch werd er van de nood een deugd gemaakt en in snel tempo kwaliteitscriteria en de naleving daarvan geïmplementeerd. Er ontstond een enorme voorkeur voor wijnen die geproduceerd werden door boeren met eigen wijngaarden, door zo min mogelijk schakels in de productieketen viel de kwaliteit en werkwijze veel beter te controleren.


Met de toename van kwaliteit verbeterde ook het imago van Oostenrijkse wijnen en in de jaren ’90 was de ergste schade wel verholpen. Dat de compleet onschuldige wijnmakers genoodzaakt waren de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren heeft hen uiteindelijk alleen maar goed gedaan.

Over deze Blog

Dit is een blog van Cave de l'Est. Vind je het leuk om content over wijn en terroir ook op je eigen website te delen? Neem contact met ons op voor een samenwerking!

Lees alle andere blogs!Ben je 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat onze producten alleen bij meerderjarige terecht komen. Ben je 18 jaar of ouder?